Alternative Country

The Cowboy Angels

Al jaren droomde schrijver-muzikant Yurek Onzia (THE BELIEVERS, THE SOUL MESSIAHS) ervan om een huldeband op te richten voor een van zijn muzikale helden, de visionaire countrysoulpionier GRAM PARSONS.

Met THE COWBOY ANGELS brengt Onzia samen met vrienden-bewonderaars Piet De Houwer (SCORE MAN, THE SEATSNIFFERS, WANDA JACKSON, JASON RINGENBERG), Steve Ceulemans (THE BETTY CASH STORYTELLERS, RADIO MODERN), David Buyle (ROCKS & IVY, RAWHIDE, KRIS DE BRUYNE BLAUWGRASBAND), Eddy Scheepers (LEE SHORE, JO LEMAIRE, THE KIDS), Dennis Colman (TMGS, REEF RIDER), en de Zeeuws-Vlaamse ontdekking Iris Smithuis een bloemlezing uit Gram Parsons ’ solowerk en zijn jaren met The Byrds ( ’Sweetheart of the Rodeo ’, het eerste échte countryrock album, uit 1968) en The Flying Burrito Brothers, zijn duetten met Emmylou Harris en Parsons-favorieten geplukt uit het oeuvre van James Carr, The Everly Brothers, George Jones, Bob Dylan en The Louvin Brothers.

Gram Parsons leerde de Rolling Stones country spelen en zijn briljante songs en visie waren de inspiratie voor een legioen artiesten: van The Eagles en Elvis Costello, over R.E.M. en Lone Justice via Steve Earle en The Jayhawks, naar alt. country-vaandeldragers als Lucinda Williams, Wilco en Ryan Adams. En natuurlijk is er ook Emmylou Harris, de gracieuze engel van de country, destijds de grote muze van Parsons, met wie hij hemelse duetten opnam en die zijn erfenis sinds zijn mysterieuze dood is blijven uitdragen.

Het resultaat is een opwekkende en ontroerende selectie uit Parsons’ omvangrijke oeuvre, met poëtische en pittige liederen over liefde, lust, verlies en ldvd; een vat vol vlammende verhalen over zonde en vergeving.

THE COWBOY ANGELS: magisch, elektriserend, filmisch, ondeugend, opwindend en ontroerend. Een uniek verbond van een unieke combinatie.

Information

Members

Yurek Onzia: zang, mondharmonica (B)
Iris Smithuis: zang, akoestische gitaar (NL)
Steve Ceulemans: elektrische gitaar, mandoline, banjo, lap steel (B)
David Buyle: fiddle, akoestische gitaar, mandoline, backing vocals (B/D)
Eddy Scheepers: pedal steel, dobro, elektrische gitaar (B)
Dennis Colman: basgitaar (B)
Piet De Houwer: drums, backing vocals (B)

Links

soundcloud.com/the-cowboy-angels
www.facebook.com/groups/thecowboyangels/

Downloads
Rider on request

Upcoming Gigs

No upcoming concerts

Past Gigs

26 Jul 2014
Openluchttheater, Valkenburg, Netherlands

01 Jan 2012
Dutch Roots Radio, Bergen op Zoom

01 Jan 2012
CC, Mechelen

01 Jan 2012
Minnemeers, Gent

01 Jan 2012
Adriaan Brouwer Bierfeesten, Oudenaarde

01 Jan 2012
CC, Geel

01 Jan 2012
Handelsbeurs, Gent

01 Jan 2012
Belgian Roots Night @ Hof Ter Lo, Antwerpen

01 Jan 2012
CC, Lier

01 Jan 2012
GC, Opwijk

 

Show all past concerts...

Sound

Video

 
 

Quotes

Paul Schyvens
oprichter De Roma & kunstencentrum Rataplan

"The Cowboy Angels in De Roma: Gram Parsons herleefde op het podium en in de zielen van de vele enthousiaste
bezoekers. Het was weer een van die memorabele avonden. Daar doen we het voor!"

Bart Peeters
muzikant & tv-presentator

"The Cowboy Angels zijn onthutsend goed. Als Gram Parsons fan dacht ik: er zijn simpeler dingen dan die mens zijn wereld terug tot leven te wekken, maar het is er knàl op, vanaf de eerste noot. Ik ben... sprakeloos."

Antoine Legat
about Belgian Roots Night, Hof Ter Lo

"Van The Stanley Brothers, een van Parsons eigen invloeden, brachten Yurek, Iris en, onverwacht, drummer Piet meerstemmig 'Angel Band', in de beste bluegrasstraditie met z'n drieën rond één micro. Na de ballad 'Hot Burrito #1' (altijd weer ontroerend) ging het tempo de hoogte in met 'Ooh Las Vegas' en sloten The Cowboy Angels af met 'Dark End Of The Street', een song van Dan Penn & Spooner Oldham en bekend van soulzanger James Carr, maar waar Gram ook een versie van inblikte. Tegen die tijd hadden Onzia en de zijnen de harten van de aanwezigen al lang veroverd."

François Braeken
Rootsville

"De Crossroads in Antwerpen in een drietal uurtjes ombouwen tot een Flipnotics of Continental Club in Austin, Texas, het leek een aartsmoeilijke opdracht waarmee Yurek Onzia en zijn Cowboy Angels werden opgezadeld, en misschien wel het gedroomde scenario voor een volgende aflevering van Fata Morgana. Maar de schrijver - journalist en uitstekend zanger kon in het kader van zijn subliem concept 'A Tribute to Gram Parsons' een prima huldeband op poten krijgen die dit huzarenstukje in een fluitje van een cent voor mekaar kreeg. (...) Het publiek ging volledig uit de bol, en er kwamen zelfs enkele schuchtere danspasjes aan te pas. Bob Dylans 'You Ain't Going Nowhere', George Jones' 'That's All It Took', de countrysoulklassieker 'Dark End of the Street' en 'Cash on the Barrelhead' van The Louvin Brothers pasten uitstekend in deze Gram Parsons Tribute, die met 'Hot Burrito 2', knuffelmonumenten 'Love Hurts' en 'Hickory Wind' (Yurek & Iris akoestisch) en een rockend 'Ooh Las Vegas' als afsluiter iedereen, een beetje moe maar erg voldaan, deed besluiten: 'We want more!'"

Johan Vanonckelen
Rootsville

"Na de pauze zetten Yurek en Iris meteen een mooi duet neer met' 'That's All It Took''. We krijgen dan nog een tiental nummers, vooral uit de eerder aangehaalde albums. Daarvan onthouden we vooral dat Gram Parsons ook opnam met de TCB-Band van Elvis, de pedal steel in 'We'll Sweep out the Ashes' en een meeslepende ballad over liefdesperikelen en dwalingen. Yurek heeft aan dynamiek geen gebrek en ontpopt zich in zijn ode als een rasentertainer. Vooral bij de snellere nummers heeft zijn microfoonstandaard allesbehalve statische allures. En bij een Dylan-song haalt -ie zowaar een mondharmonica boven en het klinkt nog goed ook. Ook Iris Smithuis mag solo in de huid van Emmylou Harris kruipen voor een song over haar ontmoeting met Gram. En na de soulvolle afsluiter 'Dark End of the Street' hebben we het gevoel dat het helemaal niet erg is dat we Gram en Emmylou niet echt hebben kunnen horen en dat we gewoon erg genoten hebben van wondermooie en tijdloze songs. (...) Tot slot komen ze nog eens terug voor een finaal duet van Yurek en Iris met 'Keep On the Sunny Side'. Een zonnig einde van een feelgood-avond, waaraan countrypuristen misschien geen boodschap aan hebben maar muzikale ontdekkingsreizigers alleszins wel. Want het legaat van Gram Parsons is bijzonder indrukwekkend."

witte MVS
Rootsville

"Hoewel de naam The Cowboy Angels bij het merendeel der aanwezigen nog niet veel belletjes deed rinkelen, zijn de compagnons van Yurek Onzia, de grote bezieler van dit project, stuk voor stuk oude bekenden uit de Belgische pop-, blues-, rock- en countryscene. Het repertoire ? Gram Parsons, Gram Parsons en Gram Parsons. En daar is nu eens niets mis mee, zie. Au contraire. Als je deze grote Americana- artiest uitkiest om met een tributeband te eren, heb je een enorme verscheidenheid aan materiaal om op te voeren. Uit zijn soloperiode, of met The Byrds of met The Flyin' Burrito Brothers. Of geïnspireerd door de interpretaties van zijn werk door andere groten als Steve Earle, Bawb Dylan, Elvis Costello, Ryan Adams, R.E.M., enz. Om een paar nummers te noemen uit het prachtige aanbod: 'Return of the Grievous Angel', 'One Hundred Years From Now' en 'Hot Burrito # 1' wisten Grams nagedachtenis luister bij te zetten. We kregen ook een monsterlijk mooi 'Angel Band', driestemmig gezongen, met behalve Yurek en Iris ook Piet, die zijn drumsticks even had weggelegd, aan de vocals. Ook de stemmige pedalsteel-interventies van Jef, afgewisseld met de gitaar-en dobropartijen van Lazy Horse brachten Hof ter Lo helemaal in vervoering."

Stef Kamil Carlens
Zita Swoon

"The Cowboy Angels zijn een klasseband, hun stemmen zijn top."

Eilen Jewell Band
(Boston, USA)

"You guys were an awesome support act. Great singing and playing!"

 

Pictures


When available, mention the photographer when using these pictures!